Eerder al volgden we de RIVM-richtlijnen en streepten we onze kerkdiensten en activiteiten door om zo de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze week lanceert voorganger Anneke van der Velde een eigen podcast, zodat ze haar gemeente een (extra) hart onder de riem kan steken. ‘Onze paasdienst, een belangrijke viering voor christenen zou ik graag op video willen vastleggen en zo willen delen’, aldus de inventieve voorganger.

De VvV telt relatief gezien veel oudere leden; mensen die allemaal binnen de zogenoemde risicogroep vallen. Zelfs zonder de richtlijnen van de RIVM zouden deze mensen daarom al uit eigen beweging thuis zijn gebleven, zo weet Van der Velde.

Stille hoop
‘Natuurlijk hadden we nog de stille hoop dat we onze paasviering samen hadden kunnen vieren, maar inmiddels weten we allemaal dat we tot 1 juni niet mogen samenkomen.’ Het noopte de voorganger tot het bedenken van een plan. ‘Ik heb de afgelopen tijd nagedacht over hoe ik mijn taak als voorganger op een digitale manier vorm kan geven. Natuurlijk heb ik contact met mensen via telefoon, mail, kaartjes, maar er is meer mogelijk.’ Daarbij dacht ze in eerste instantie aan korte videoboodschappen, maar koos ze er uiteindelijk voor om ‘podcasts’ te maken. Inmiddels staat de eerste podcast op de site en hoopt ze er vanaf nu om de twee, drie dagen weer eentje aan toe te kunnen voegen.

Paasdienst
‘En ik wil heel graag voor Pasen een online kerkdienst maken, zodat een ieder die dat wil met ons de wederopstanding kan vieren’, zo vertelt ze. ‘Wat kan dit ‘waarlijk opstaan’ van Jezus in deze tijd voor ons betekenen? Hoe moeten we dit begrijpen? Is het iets wat in een ver verleden is gebeurd, of gebeurt dit ‘opstaan uit de dood’ nog elke dag? En hoe dan? Tijdens de feestelijke Paasviering bezinnen we ons op deze vragen, en proberen we het belangrijkste feest van de kerk een actuele inhoud te geven. Er worden teksten gelezen, er worden liederen gezongen, en er worden liederen ten gehore gebracht.’ Anders dan andere jaren zal alleen dat goede gesprek bij een lekkere kop koffie, na afloop van de viering, met alle leden samen er niet zijn…

PODCAST

Corona legt het openbare leven stil. We kunnen geen kerkdiensten en activiteiten meer laten plaatsvinden. Daarom besloot onze voorganger, Anneke van der Velde, om een podcast te maken. Daarmee kan een ieder, ter inspiratie en zingeving, naar haar luisteren.

Rechtstreekse link naar de eerste podcast

Rechstreekse link naar het document van deze eerste podcast
(zodat je kunt meelezen met Anneke)