De Zaligsprekingen

Enkele jaren geleden startte ‘de Bijbelclub’ met de ‘Bijbel in twee jaar’. Daarna werden de Bijbel-avonden vervolgd met boeiende en bizarre Bijbelverhalen. In seizoen 2019/2020 bespraken we de Tien Geboden. Doordat corona roet in het eten gooide, werd die cyclus niet afgerond. Daarom zullen we de eerste bijeenkomst van de Bijbelclub wijden aan de laatste van de tien geboden. Als ‘spiegel’ nemen we daarna de zaligsprekingen als thema voor het komende seizoen.

De zaligsprekingen zijn buitengewoon rijk aan inhoud en betekenis. We kunnen ze lezen als belofte en levensweg. De belofte staat steeds in het tweede gedeelte van iedere vers. De levensweg, de manier om de belofte in vervulling te laten gaan, staat steeds in het eerste deel van de vers.

‘Gelukkig wie nederig van hart zijn’
Om even uw gedachten op te frissen, enkele zaligsprekingen als voorbeeld (Matteüs 5: 3-5):

‘Gelukkig wie nederig van hart zijn,
want voor hen is het koninkrijk van de hemel.

Gelukkig de treurenden,

Want zij zullen getroost worden.
Gelukkig de zachtmoedigen,
want zij zullen het land bezitten.’

En zo volgen er nog vele. Wat zou Jezus met deze zaligsprekingen bedoeld hebben?

Wat hebben we er aan?
Hebben we er iets aan, in deze tijd, als mensen ‘onderweg’? Op de achtereenvolgende avonden zullen steeds één of twee zaligsprekingen centraal staan. De achtergrondliteratuur zal ter plekke worden toegelicht.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek, horen we achtergronden en zoeken we samen naar nieuw licht en perspectief voor de Zaligsprekingen. De begeleiding is in handen van voorganger Anneke van der Velde.

Data in 2021: 25 januari, 8 maart, 12 april.

Datum/Tijd: 25/01/2021 | 19:30 - 21:00 uur

Locatie: Levensbron