Volgens de traditie wordt voor het schilderen van iconen alleen gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. Hout, krijt, lijm, hars en tempera (verf, bestaande uit eidooier, water en pigmenten van minerale oorsprong) en eventueel bladgoud. In het gebouw van de Vrijzinnigen, Levensbron aan de Vloeddijk, zijn zaterdag 5 maart evenwel twaalf minutieus geborduurde iconen van Gerrie Laarman-Schepers te bewonderen. Monnikenwerk. Ieder icoon kostte Gerrie maar liefst zeshonderd uur.

De tentoonstelling wordt in het kader van Internationale Vrouwendag georganiseerd door haar dochter Rianne Laarman, die hiermee de kwaliteiten van haar moeder in het zonnetje wil zetten. ‘Hoe mooi wordt het wanneer dit jou inspireert om je eigen creaties en talenten te delen?’, stelt Rianne.

Petit point
Een icoon is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Iconen behoren tot de oosters-orthodoxe, de oriëntaals-orthodoxe en oosters-katholieke kerken en zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van deze kerken en hun gelovigen. Iconen zijn geschilderd op een houten paneel. Bij het schilderen dient rekening gehouden te worden met bepaalde regels. Deze regels zijn vervat in de zogenoemde canon) en hebben de bedoeling voor zuiverheid en uniformiteit te zorgen.

Gerrie besloot ruim 25 jaar geleden daarentegen te beginnen met het borduren van iconen. Ze worden in een petit point steekje (196 steekjes per cm2 ) geborduurd. Hierdoor zit er circa zeshonderd uur werk in elk icoon. ‘Onder de iconen, waaraan je bijna niet kunt zien dat ze geborduurd zijn, bevinden zich de Zwarte Madonna, de Madonna met Drie Handen en de Moeder Gods van Vladimir’, vertelt Rianne. De iconen zijn op zaterdag 5 maart van 13 tot 17 uur te bewonderen in de Levensbron, Vloeddijk 62, Kampen. ‘Ondertussen klinkt er bijpassende muziek en wordt er een gedicht van Judith Herzberg voorgedragen.’ Iedereen is welkom. De toegang is gratis. ‘Wel kunt u een vrije gift geven voor de situatie in de Oekraïne’, aldus Rianne. https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/giro-5125-geopend-voor-crisis-oekraine/

Datum/Tijd: 05/03/2022 | 13:00 - 17:00 uur

Locatie: Levensbron