Vrijzinnigen presenteren zondag traditionele klezmer muziek met Mishmash in St Annakapel

De Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder, organiseert op zondag 5 maart vanaf tien uur een klezmer concert in de Sint Annakapel. Klezmer is een traditionele muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de Joodse gemeenschappen van Centraal- en Oost-Europa. Het klezmer ensemble Mishmash van Quintus gaat een voorstelling over het verhaal van Esther / Purim uitvoeren. Samen met een verhalenvertelster brengen ze het verhaal met muziek en zang. De toegang is gratis.

Het klezmer ensemble Mishmash (Joods voor mengelmoes) bestaat uit viool, zang, klarinet, fluit, basklarinet en accordeon. Het ensemble speelt regelmatig op feestjes en festivals.

Traditionele muziek
Klezmer muziek is een traditionele muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de Joodse gemeenschappen van Centraal- en Oost-Europa. Het woord “klezmer” is afgeleid van het Hebreeuwse woord “kley zemer,” wat “muziekinstrumenten” betekent. Klezmer muziek is meestal instrumentaal en wordt gespeeld op traditionele Joodse instrumenten, zoals de viool, klarinet en accordeon. De oorsprong van klezmer muziek ligt in de 16e eeuw, toen Joodse muzikanten in Oost-Europa werden ingehuurd om te spelen op bruiloften en andere feesten. Deze muzikanten creëerden een unieke stijl van muziek die elementen bevatte van zowel Joodse als lokale volksmuziek. Naarmate de klezmer muziek zich verder ontwikkelde, werden er ook invloeden van klassieke muziek, jazz en zelfs rock-‘n-roll aan toegevoegd.

Revival
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust werden veel klezmer muzikanten vermoord, waardoor de stijl lange tijd in de vergetelheid raakte. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd klezmer muziek herontdekt en opnieuw populair. Tegenwoordig wordt klezmer muziek over de hele wereld gespeeld en zijn er zelfs moderne interpretaties van deze traditionele stijl te vinden. De muziek wordt vaak geassocieerd met feesten en dansen, maar de muziek kan ook melancholisch en emotioneel zijn. Veel klezmer nummers vertellen verhalen over de geschiedenis en cultuur van de Joodse gemeenschappen waar de muziek zijn oorsprong vindt.

De Sint Annakapel is open vanaf 10.00 uur en u wordt ontvangen met koffie en toebehoren. Het klezmer concert begint om half 11 en duurt ongeveer 45 minuten. De toegang is gratis.

 

Datum/Tijd: 05/03/2023 | 10:15 - 11:30 uur

Locatie: Sint Annakapel