‘Laten we in gesprek gaan over eenzaamheid’

‘Eenzaamheid is een steeds groter probleem. Steeds meer mensen zitten in een sociaal isolement of blijven alleen achter. De psychologische gevolgen daarvan zijn niet te overzien en vormen dé uitdaging van de 21e eeuw’, stelt Marinus van den Berg (1947). Na diverse boeken over rouwverwerking, publiceerde de oud-pastor onlangs het boek ‘Ode aan de eenzaamheid’. Het boek, en zijn verrassende perspectief op eenzaamheid, is onderwerp van gesprek tijdens zijn lezing bij de Vrijzinnigen op donderdagmiddag 17 maart.

‘Eenzaamheid heeft een dramatische klank en alleen nog maar een negatieve betekenis’, stelt Van den Berg. Hij daagt ons uit: ‘Hoe kunnen we omgaan met onze fundamentele eenzaamheid? En kan alleen-zijn toch ook zijn waarde hebben?’

Probleem
‘Eenzaamheid wordt de laatste jaren in onze samenleving als een enorm probleem gezien, als iets heel onwenselijks. Veel mensen zouden eenzaam zijn. De cijfers die gepresenteerd worden, zijn schrikbarend. Eenzaamheid wordt getekend als een kwaad waar we tegen moeten strijden: oorlog voeren tegen eenzaamheid. Het woord heeft een dramatische klank gekregen, iedereen ervaart eenzaamheid als negatief, als iets wat je niet wilt. Toch rijzen er bij mij vragen over het verschijnsel en de term ‘eenzaamheid’’, stelt hij. ‘Versterken we de eenzaamheid niet juist als we het vooral hebben over ‘ertegen strijden’?’ Voor het gesprek over eenzaamheid is het nodig dat we onderscheid aanbrengen, aldus Van den Berg. ‘Eenzaamheid bestaat in soorten. Zo zie ik een tweedeling in gezochte, zelfgekozen eenzaamheid, en – daartegenover – ongewenste eenzaamheid.’
Marinus van den Berg biedt een verrassend perspectief op eenzaamheid. Hij vraagt ons: hoe kunnen we omgaan met de eenzaamheid die onlosmakelijk met ons mens-zijn verbonden is? Alleen zijn kan immers ook waarde hebben?

Wie is Marinus?
Marinus van den Berg (1947) werd geboren in Wijhe, studeerde aan het gymnasium van de paters Karmelieten in Zenderen, en studeerde theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en aan de universiteit van Yale (USA). Hij werd in 1977 als priester gewijd en werkte acht jaar in Apeldoorn in het verpleeghuis ‘Randerode’ en aansluitend vijftien jaar als pastoraal vormingswerker in de gezondheidszorg. Hij was vijftien jaar pastor/geestelijk verzorger voor Antonius IJsselmonde te Rotterdam en enkele jaren werkzaam voor het nieuwe regionaal palliatief centrum Cadenza. Daarnaast is hij alweer dertig jaar betrokken bij de Vereniging Ouders Overleden Kind. Hij ontving onlangs een Koninklijke onderscheiding voor zijn werk. Van den Berg geeft veel lezingen en cursussen over omgaan met verlies en afscheid en heeft vele boeken over rouw geschreven.

Zijn lezing over ‘Ode aan de eenzaamheid’ vindt donderdagmiddag 17 maart, vanaf 14.30 uur in Levensbron, Vloeddijk 64, plaats en wordt georganiseerd door de vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. De toegang is gratis.

Datum/Tijd: 17/03/2022 | 14:30 - 16:00 uur

Locatie: Levensbron