In vier avonden bespreekt Anneke van der Velde, voorganger van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder (VvV), het boek ‘God en ik: wat je als weldenkende 21e-eeuwer kunt leren van de Bijbel’ van Alain Verheij. De tweede avond is op dinsdag 13 november en gaat over ‘Alledaagse rituelen’ en ‘Radicaal puberen’.
Alain Verheij (1989) is schrijver, journalist, blogger, dominee en zelfbenoemd ‘Theoloog des Twitterlands’. Hij studeerde Theologie en Bijbelstudies, is gespecialiseerd in de Hebreeuwse Bijbel, lid van het Theologisch Elftal van Trouw en is een van de curatoren van de Blendle-rubriek Geest. Wekelijks is hij als huisdeskundige op het gebied van religie te horen bij ‘De Ochtend’ op Radio 1.
Verdiepen
“God en ik” neemt de vraag ‘wat bezielt een 21e-eeuwse westerling om zich nog te verdiepen in verhalen over God?’ als uitgangspunt. Verheij is zelf misschien wel het meest nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag. In “God en ik” schrijft hij persoonlijk, kritisch en een tikje ironisch over zijn geloof. Met een scherp oog analyseert hij onze tijd en ziet hoe de christelijke verhalen en gebruiken wel degelijk iets te zeggen hebben over de wereld van nu. Tijdens de eerste avond (dinsdag 16 oktober) stond de (kinder)doop, zonde en het wegwassen van zonde centraal. Het was een avond met levendige gesprekken, die bij de deelnemers tot mooie (en soms nieuwe) inzichten leidden. De tweede avond staat in het teken van alledaagse rituelen en radicaal puberen. Wat leert de Bijbel ons hierover en welke inzichten levert Alain Verheij ons?
Wie mee wil praten, is van harte uitgenodigd. Meld je bij Anneke en zij stuurt je de te behandelen teksten toe: veld5834@planet.nl. De volgende avonden vinden plaats op 15 januari en 12 februari.
De besprekingen vinden plaats in Levensbron, Vloeddijk 62, vanaf 20.00 uur. Deelname is gratis (wel wordt er 1 euro voor koffie/thee gevraagd). ‘God en ik’ wordt uitgegeven door Atlas Contact; ISBN: 9789045035734.