KAMPEN – Ook dit jaar wordt er weer (voor de 31e keer!) een Open Monumentendag georganiseerd en wel op zaterdag 8 september. Tijdens deze dag kunnen belangstellenden ook een kijkje nemen in Levensbron, het gebouw van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder.

Dit weekend is extra speciaal en ‘open’, omdat dan ook het nieuwe (kerk)seizoen van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder (VvV) begint. Zondagochtend om 10.15 uur vindt de startdienst van de Vereniging van Vrijzinnigen plaats. ‘Wie naast ons gebouw ook zondag graag eens een vrijzinnige dienst zou willen bijwonen, is van harte welkom’, zo laat voorganger Anneke van der Velde weten.

Levensbron
Het gebouw Levensbron aan de Vloeddijk 62 is alweer tientallen jaren het gebouw van waaruit de Vrijzinnigen ‘kerken’. Maar het is tegelijk ook het gebouw waar tal van andere activiteiten plaatsvinden. Denk daarbij aan filosofische bijeenkomsten, avonden waarin de Bijbel wordt besproken en literatuuravonden. Daarnaast zullen dit jaar ook weer diverse sprekers lezingen verzorgen. ‘Alles in het teken van ons jaarthema ‘Ik en de Ander’, ‘zo laat Anneke van der Velde weten. ‘Ook in de startdienst zal dit thema uitgebreid aan de orde komen. Soms willen we God vastpinnen in een bepaalde religie, in een gebouw, of in dogma’s. Maar God is niet te vangen in een hokje. God ‘gebeurt’; in de relatie tussen mensen, iedere dag en ieder moment weer. In liefde, meeleven, en oprechte verhoudingen tot elkaar. Als je je daarvoor open stelt, voegt dat kwaliteit en diepte toe aan je dagelijkse ervaringen.’ Levensbron biedt ook – op de imposante zolder – onderdak aan diverse kunstenaars. Hun werk is tijdens de Open Monumentendag eveneens te bewonderen.

Programma
Het gebouw van de Vereniging van Vrijzinnigen is een plaats voor religieuze, culturele, kunstzinnige en persoonlijke ontmoetingen. Inspiratie voor open, vrije en eigen gedachtevorming. Het gebouw heeft een moderne inrichting met behoud van historische vormgeving. Leden van de vereniging staan u dan (en natuurlijk ook andere dagen) graag te woord en vertellen u over de activiteiten die zij organiseren. Ook kunt u het programmaboekje van dit jaar meenemen, zodat u exact weet wanneer en welke inspirerende activiteiten er later dit jaar allemaal zullen plaatsvinden.