KAMPEN – Ieder jaar opnieuw behandelen de vrijzinnigen in Kampen een levensbeschouwelijk boek dat nauw aansluit bij hun seizoenthema. Dit keer is dat het boek ‘Is vrijheid altijd blijheid?’, met als ondertitel: ‘Vrijzinnige vragen over de vanzelfsprekendheden van onze tijd’ van Wies Houweling. Dinsdag 19 november is een ieder vanaf 19.30 uur welkom in Levensbron aan de Vloeddijk 62 om hierover met elkaar van gedachten te wisselen.

Voorganger Anneke van der Velde leidt de avond. Zij stuurt belangstellenden die mee willen doen, vooraf de te lezen passages toe. Zo komt iedereen goed beslagen ten ijs. Deelname is gratis. Je betaalt alleen een euro voor koffie of thee.

Vrijheid onder druk
De vrijzinnigen hebben dit seizoen voor het thema ‘vrijheid’ gekozen. Niet vreemd, want in 2020 vieren we natuurlijk 75 jaar vrijheid. ‘Het boekje dat we dit seizoen gaan lezen gaat over de vraag hoe we een nieuw idee van vrijheid scheppen. ‘Ik bepaal zelf wel hoe ik mijn leven inricht’, klinkt het vaak. Deze woorden horen bij de vrijheden van onze tijd. Toch klinken ze in 2019 minder vanzelfsprekend dan enkele decennia geleden. Vrijheid staat onder druk’, aldus Anneke. ‘De globalisering van de markt doet mensen twijfelen aan de betekenis van individuele vrijheden, en verlangen naar houvast, identiteit en een nieuw nationaal gevoel. De auteurs van het boekje proberen een nieuwe vrijheid te formuleren, voorbij markt en volk.’
‘We nemen dit boek als leidraad voor de boekbespreking om nader in te zoomen op ‘vrijheid’. In de bijeenkomsten spreken we over vragen als: ‘Hoe vrij voelen we ons?’, ‘Waarom is vrijheid belangrijk?’ en ‘Hoe zit dat met geloof en vrijheid?’ Ook lezen we andere teksten. Van tevoren worden de te bespreken gedeelten toegestuurd. De deelnemers kunnen ook zelf onderwerpen aandragen en inbrengen.’ Meedoen? Mail Anneke om de stukken te ontvangen: veld5834@planet.nl. De avond start om 19.30 en duurt tot circa 21.00 uur. De volgende avonden zijn op: 28 januari en 25 februari (allemaal op de dinsdag).