In de film “I, Daniel Blake”, heeft de zogenoemde ‘kleine man’ het zwaar. De 59-jarige timmerman en weduwnaar Daniel Blake (Dave Johns) krijgt een hartaanval. Zijn dokter adviseert hem niet aan het werk te gaan en dus vraagt hij een uitkering aan. Die wordt hem geweigerd. Blake wordt gezond verklaard. Als hij beroep aantekent, begint het pas echt. Hij raakt verstrikt in een bureaucratisch web waar iedereen zich verschuilt achter ‘de decision maker’. Deze meest recente film van de 80-jarige Britse regisseur Ken Loach, ontving maar liefst twee keer een Gouden Palm. Loach verpakt zijn sociaal-maatschappelijke kritiek in een ontroerend verhaal met ‘levensechte’ personages, die ervoor zorgen dat de film je nog lang zal bijblijven. Tijdens deze avond zullen we, geheel binnen ons thema van dit seizoen, met elkaar in discussie gaan over dit dilemma.

Daniel Blake ontmoet Katie (Hayley Squires), een alleenstaande moeder met twee kinderen die ook moeite heeft met ‘het systeem’. Samen proberen ze zich een weg te banen door het dagelijks leven zonder daarbij hun gevoel van eigenwaarde te verliezen. De regisseur legt in deze film de vinger op de zere plek: de nodeloze complexiteit van het uitkeringssysteem en uitzendbureaus in Engeland. In alles lijkt het erop gericht te zijn om mensen zo snel mogelijk af te wijzen. Er schijnt, als we de film mogen geloven, zelfs een beleid te zijn om instanties te stimuleren een quotum qua afwijzingen te behalen.

Pijnlijk duidelijk wordt dat een uitkeringsgerechtigde nergens meer wordt gezien als een mens van vlees en bloed. Je bent een statistiek en loopt overal tegen de muur op. Nergens ontmoet je zelf een mens van vlees en bloed. Het zijn de regels die overal de doorslag geven, niet de menselijke maat. En zodra je in discussie durft te gaan, ben jij de ‘boosdoener’, niet de mens die voor zijn rechten vecht. En ook wanneer je onverhoopt terecht kritiek geeft, verschuilen de instanties en hun medewerkers zich achter de ‘decision maker’ die nu eenmaal beslist en altijd gelijk heeft.

Graag aanmelden bij Jannes Bosker: j.a.bosker@home.nl.

Dinsdag 20 februari 2018; Filmbespreking “I, Daniel Blake”; Vloeddijk, 19:30 uur. Entree: 5 euro (inclusief koffie/thee)

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ahWgxw9E_h4