‘De Verrekijkers’ presenteren in het kader van hun programma ‘Leven’ dinsdag 10 oktober de Duitse film ’24 Wochen’ over een echtpaar dat zwanger is van een kind met Downsyndroom. Binnen een kort tijdsbestek moet het stel een verschrikkelijke keuze maken: het kind houden of een abortus plegen? Tijdens deze avond kunnen belangstellenden, geheel binnen het thema van dit Verrekijkers-seizoen, met elkaar in discussie gaan over dit dilemma. Eerder werd er al een filosofisch café met dit omstreden onderwerp gehouden. Een succesvolle avond met veel belangstellenden.

‘De Verrekijkers’ is de naam voor het samenwerkingsverband tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Deze samenwerking krijgt ieder jaar meer vorm en inhoud en komt tot uiting in het gezamenlijke programma voor mensen met belangstelling voor verdieping. Inspiratiebronnen zijn muziek, beeldende kunst, meditatie, filosofie, boekbesprekingen, diverse lezingen en filmvoorstellingen. Doel is om een ieder de gelegenheid te geven verdieping en verbreding te zoeken en te vinden op zijn/haar eigen wijze.

Filmbespreking
Wie een omstreden onderwerp als abortus aan de kaak stelt, heeft kennis van zaken nodig. Maar, wees gerust: in de handen van de vierendertigjarige regisseur Anne Zohra Berrached is deze thematiek wel veilig. De Duitse regisseuse (die een achtergrond heeft als sociaalpedagogisch hulpverlener) debuteerde eerder met de film Zwei Mütter, over hoe twee lesbiennes die graag een kind willen, tegen de Duitse regelgeving aanlopen. Thematisch gezien vertoont deze film veel verwantschap met 24 Wochen. Ook nu heeft de regisseuse zich goed ingelezen; ze weet wat ze aan de kaak wil stellen. Zo meldt een verloskundige terloops dat het in Duitsland wettelijk is toegestaan om een ernstig ziek of gehandicapt kind te aborteren in een zeer laat stadium, met andere woorden: aborteren vlak voor de natuurlijke geboorte. Het indrukwekkende acteerspel van Julia Jentsch en Bjarne Mädel maakt deze film zeer de moeite waard.

Graag gaan we met elkaar in gesprek over de in de film gepresenteerde dilemma’s. Plaats van handeling: Levensbron, Vloeddijk 62. Tijd: 19.30 uur. De kosten voor het bijwonen van de film bedraagt 5 euro, inclusief koffie/thee. Aanmelden kan bij Jannes Bosker, mail: j.a.bosker@home.nl.