‘De Verrekijkers’ organiseren dinsdagavond 14 november in Levensbron aan de Vloeddijk te Kampen een film- en discussieavond. Onderwerp is de documentaire ‘Hier ben ik’. Spil is de niet-dogmatische dominee Ad van Nieuwpoort van de protestantse gemeente Bloemendaal-Overveen. Hij houdt de geïnterviewde Bloemendalers – en de kijkers – een confronterende spiegel voor. Tijdens deze avond zullen we, geheel binnen ons thema van dit seizoen, met elkaar in discussie gaan over het gepresenteerde dilemma.

‘De Verrekijkers’ is de naam voor het samenwerkingsverband tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Deze samenwerking krijgt ieder jaar meer vorm en inhoud en komt tot uiting in ons gezamenlijke programma voor mensen met belangstelling voor verdieping. Muziek, beeldende kunst, meditatie, filosofie, boekbesprekingen en diverse lezingen. Doel is om een ieder de gelegenheid te geven verdieping en verbreding te zoeken en te vinden op zijn/haar eigen wijze. De filmavonden zijn bedoeld om na te denken over het leven en om er aansluitend samen over na te praten.

‘Hier ben ik’
In de documentaire ‘Hier ben ik’ van Sarah Vos en Sander Snoep volgen we enkele ‘drukke’ Bloemendalers. Zoals een joggend drukbezet stel dat de wekelijkse agenda, met alle ingewikkelde haal- en brengschema’s rond de kinderen, doorneemt. De documentaire maakt duidelijk dat ons gejaagde leven in de prestatiemaatschappij tegen zijn grenzen aanloopt. Spil is de niet-dogmatische dominee Ad van Nieuwpoort. Hij legt zich toe op de grote levensvragen van onze ‘vermoeide’ maatschappij. ‘In onze materialistische wereld krijgen steeds meer mensen behoefte aan aloude zingevingsvragen’, zo stelt dominee Ad van Nieuwpoort. ‘De mens gunt zichzelf geen rust. Het marktdenken houdt onze hele geest tot in de vezels van ons bestaan bezig.’

Openhartig
In de vermoeide samenleving kunnen we niet meer onderscheiden wat van belang is en wat niet. De documentairemakers illustreren Van Nieuwpoorts diagnose door openhartige gesprekken met welgestelde Bloemendalers. Zoals het echtpaar dat zichzelf losers vindt omdat ze de marathon van New York niet hebben uitgelopen. Of de vrouw die na haar echtscheiding het onverwerkbaar vindt dat ze haar upperclass-status heeft verloren. Een andere Bloemendaler vertelt dat hij vroeger op de vlucht moest voor de woede van zijn vader, die hij nog steeds niet durft te confronteren met zijn traumatische familieverleden.

Dinsdag 14 november, Levensbron, Vloeddijk 62, 19.30-22.00 uur. De kosten bedragen 5 euro, inclusief koffie/thee. Wilt u deze film zien en aansluitend meepraten over dit onderwerp? Meld u dan aan bij Jannes Bosker: j.a.bosker@home.nl