EMMELOORD – Ook degene die zegt niet in God te geloven, maakt soms dingen mee die sterk rieken naar religieuze ervaringen. Daarover gaat de eerste lezing van ‘Perspectief’, het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen te Kampen-Noordoostpolder. Donderdag 5 oktober vertelt Koert van der Velde over ‘Flirten met God’ in het ‘Huyscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys.

Sinds 2016 trekken bovengenoemde organisaties gezamenlijk op om vanuit een gedeelde visie een ander ‘perspectief’ te creëren in de samenleving. Om dit te bereiken organiseren zij inspiratiemomenten om zo mensen met elkaar in gesprek te brengen rondom thema’s uit het leven.

Nieuwe religiositeit
Koert van der Velde (1960) studeerde godsdienstwetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Vanaf 1996 is hij verbonden aan de redactie Religie en Filosofie van Dagblad Trouw. Ondertussen werkte hij aan het proefschrift ‘Flirten met God’ aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, waarop hij in 2011 promoveerde. In dat jaar verscheen ook zijn gelijknamige boek. Tegenwoordig is hij publicist en freelance religiejournalist voor onder meer Trouw en de Nieuwe Revu. ‘Er is een nieuwe vorm van religiositeit in opkomst, maar opgemerkt is ze nog bijna niet. Het wordt tijd dat hier verandering in komt. Flirten met God doen mensen die niet geloven maar soms wel iets religieus beleven. Omdat ze niet geloven – niet dat God bestaat en ook niet dat er geen God is – is elke beleving op dit gebied dubbel: was er nu wel of niet iets? Het was een flirt.’ Al eerder deed Koert van der Velde zijn flirten op tv uit de doeken in het Programma ‘Schepper & Co’ o.l.v. Jacobine Geel.

De lezing vindt plaats in het ‘Huiscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys aan De Deel 20 te Emmeloord. Het begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. Deelname kost 10 euro, inclusief een consumptie. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar Jannes Bosker, perspectief.nop@gmail.com.