De Literatuurkring van ‘De Verrekijkers’ behandelt maandag 8 januari het boek ‘De Bovenbazen’ van Marten Toonder. Wil je hierover meepraten, dan ben je van harte uitgenodigd om vanaf 20.00 uur in Levensbron (Vloeddijk 62) aan te schuiven. Het idee van de Literatuurkring is om boeken te lezen en te bespreken die je altijd al had willen lezen maar waar het nooit van kwam.

‘De Verrekijkers’ is de naam voor het samenwerkingsverband tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder.

Bommel
Marten Toonder introduceerde Olivier B. Bommel en zijn vriend Tom Poes; fabelfiguren met menselijk trekjes, die in Rommeldam wonen en aldaar de nodige avonturen beleven. In ‘De Bovenbazen’ krijgen ze het aan de stok met negen verveelde rijke lieden.

Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Sommige lieden hebben niets en anderen hebben alles. Als men niets heeft, biedt het leven nog toekomst, zo lijkt Toonder te willen aangeven. Maar iemand die alles heeft, is alleen maar bang iets te verliezen. Deze lieden, ook wel bekend als ‘De Bovenste Tien’, leiden een vreugdeloos leven, dat ze proberen wat aangenamer te maken door hun bezittingen onderling te ruilen. Deze geïsoleerd levende groep van negen ondernemers, de rijkste personen van Rommeldam, hebben voornamen als Amos en Nahum die vaak afkomstig zijn uit het Oude Testament. Hun voorzitter – Baas Bovenbaas – heet Amos W. Steinhacker (AWS). Hij slijt zijn dagen met het uitruilen van aandelen met andere bovenbazen zoals Nahum Grind, Basil Horrorkitsj, Odin Salamander en Siluur Krok. Om sterker te staan tegenover de hebzuchtige buitenwereld wonen ze in groepsverband in de Gouden Bergen. Daar hebben ze zich omringd met voetangels, klemmen en schrikdraad. Maar wie is toch die nummer tien die zich, zeer tot hun schrik, bij deze negen lijkt te willen aansluiten?

Afgelopen jaar behandelde de Literatuurkring onder andere Primo Levi, W.F. Hermans, Simon Vestdijk en Isabel Allende. Het lopende seizoen begon men op 11 september met ‘Eline Vere’ van Louis Couperus; daarna volgde ‘De Pest’ van Albert Camus. Later volgde ook ‘Odyssee’ van Homerus. Op 8 januari is het de beurt aan ‘De Bovenbazen’ van Marten Toonder. De kring verwelkomt graag nieuwe deelnemers, dus meld je aan. Dat kan bij Klazien Wierbos, te bereiken via de mail op: wierbosklazien@hotmail.com. De kosten voor deelname zijn naar eigen inzicht (inclusief koffie/thee).