De Literatuurkring van ‘De Verrekijkers’ behandelt maandag 19 februari het boek Siddharta van Herman Hesse. Wil je hierover meepraten, dan ben je van harte uitgenodigd om vanaf 20.00 uur in Levensbron (Vloeddijk 62) aan te schuiven. Het idee van de Literatuurkring is om boeken te lezen en te bespreken die je altijd al had willen lezen maar waar het nooit van kwam.

In het werk van Herman Hesse voert een rebellie en eigenzinnigheid de boventoon en klinkt een verlangen door naar schoonheid en harmonie. De personages van Hesse wijken af van de gebaande paden. Zij gaan op zoek naar de essentie van het leven en de zin van het bestaan. Zij ontworstelen zich aan de bestaande conventies, zijn rebels, willen anders zijn, vrij zijn en zichzelf trouw blijven. Bij Hesse is de hoogste plicht van de mens ‘zichzelf te zoeken, innerlijk sterk te worden, de eigen weg vooruit tastend te zoeken, ongeacht waarheen die leidt’. Die zoektocht door de duisternis kent valkuilen en dwaalsporen, maar voert ook langs leermeesters in magie en oosterse mystiek. Het romantische en rebelse levensgevoel dat uit Hesses werk spreekt is van alle tijden en weet iedere generatie jongeren opnieuw te verleiden.

Biblionrecensent J. IJbema schreef over dit boek: “Ontwikkelingsroman, waarin de jonge Brahmaan Siddhartha (= hij die het doel heeft bereikt) zich van de conventies van zijn milieu bevrijdt en op zoek gaat naar zijn eigen ik. Via diverse stadia zoals ascese, de leer van Boeddha, zinnelijke liefde, rijkdom, liefde voor zijn zoon ontdekt hij dat het totaal der ervaringen hem in staat stelt de innerlijke weg naar het nirvana (de verlichting) te vinden. Een lyrische, sprookjesachtig geschreven vertelling over universele waarden, die steeds nieuwe generaties lezers vindt. Een spiritueel boek dat grote populariteit genoot in de jaren zestig en zeventig in kringen van hippies en flowerpower. Met een voorwoord van geestverwant Paulo Coelho. Deze roman van de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar voor literatuur Herman Hesse (1877-1962) verscheen oorspronkelijk in 1922.”

Wil je erbij zijn? Laat het Klazien Wierbos even weten via de mail: wierbosklazien@hotmail.com.

De volgende boeken komen nog aan bod:
op 16 april om 20.00 uur: “Het Pauperparadijs” van Suzanna Jansen;
op 14 mei om 20.00 uur: “Winnie the Pooh” van A.A. Milne, gecombineerd met “Tao van Poeh” van Ben Hoffschulte.

Ieder boek wordt ingeleid door degene die het boek heeft aangedragen.