EMMELOORD – ‘Perspectief’, het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen te Kampen-Noordoostpolder, presenteert de tweede lezing van haar gezamenlijke seizoenprogramma: ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’. Donderdag 7 december vertelt Midden-Oosten deskundige Hans Luiten wat er in dat deel van de wereld aan de hand is en hoe de zaken er zo voor kwamen te staan. Plaats van handeling: het ‘Huyscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys aan De Deel te Emmeloord. Vanaf 20.00 tot 22.00 uur. Een ieder is van harte welkom.

Sinds 2016 trekken bovengenoemde organisaties gezamenlijk op om vanuit een gedeelde visie een ander ‘perspectief’ te creëren in de samenleving. Om dit te bereiken organiseren zij inspiratiemomenten om zo mensen met elkaar in gesprek te brengen rondom thema’s uit het leven. De visie van waaruit ‘Perspectief’ werkt, wordt gekenmerkt door ruimdenkendheid en een open en kritische blik op de hedendaagse samenleving. Daarbij worden wetenschap en mythische en spirituele verhalen als bronnen gebruikt. ‘Perspectief’ staat open voor zienswijzen van andere culturen, mensen, overtuigingen en levensstijlen en wil het gesprek daarover stimuleren.

Arabische Lente
‘Bijna vier jaar na het begin van de Arabische lente is het Midden-Oosten grotendeels veranderd in een conflictzone waar landen elkaar bestrijden, burgeroorlogen uitgevochten worden en de Islamitische Staat (IS) de chaos heeft aangegrepen om een moorddadig bewind in te stellen’, aldus Luiten. ‘Er gaat vrijwel geen dag voorbij of het Midden-Oosten is in het nieuws.’ Op heldere en begrijpelijke wijze ontrafelt Luiten stap voor stap het labyrint dat het huidige Midden-Oosten vormt. Hij slaagt er wonderwel in om aan de hand van persoonlijke ervaringen en doorwrochte historische analyses toehoorders wegwijs te maken in de dynamiek van het huidige Midden-Oosten.
Samen met Sven de Graaf schreef hij in 2016 het boek ‘Begrijp jij het Midden-Oosten nog?’, dat inmiddels zijn derde druk beleeft. In zijn lezing behandelt Luiten onder meer de verschillen tussen soennieten en sji’ieten, de Engelse en Franse kolonisatiepolitiek, de vroegere populariteit van leiders als Assad en Nasser, en uiteraard de vraag waarom de fundamentalistische islam zo’n enorme bloei lijkt door te maken. Verder analyseert hij de vele sociale, economische en religieuze verschillen die het Midden-Oosten zo kenmerken.

Bevlogen docent
Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek, volgde verschillende studies geschiedenis met interessegebieden als onder meer Amsterdam en de Zaanstreek, Turkije en het Midden-Oosten, kunstgeschiedenis en de arbeidersbeweging. Hij was ruim tien jaar lang een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Ook begeleidde hij in deze rol tal van excursies en reizen naar steden en musea. Sinds vijf jaar houdt hij lezingen, onderzoekt en schrijft hij, geeft les, leidt rond en begeleidt reizen naar Turkije, Oezbekistan en andere landen.

De lezing van Hans Luiten vindt donderdag 7 december plaats in het ‘Huyscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys aan De Deel te Emmeloord. Het begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. Deelname kost 10 euro, inclusief een consumptie. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar Jannes Bosker, perspectief.nop@gmail.com.