Aanbidden van nieuwe ‘Goden’

EMMELOORD – Popidolen; ze worden steeds vaker aanbeden als ‘de nieuwe goden’. De jeugd loopt ermee weg. Waarom? Wat is hun aantrekkingskracht? ‘Perspectief’, het samenwerkingsverband tussen het Humanistisch Verbond Noordoostpolder en de Vereniging van Vrijzinnigen te Kampen-Noordoostpolder, presenteert ‘Being a Michael Jackson Pilgrim’ van Fardo Eringa. Donderdag 22 februari in het ‘Huyscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys, De Deel 20 te Emmeloord, vanaf 20.00 tot 22.00 uur.

Sinds 2016 trekken bovengenoemde organisaties gezamenlijk op om vanuit een gedeelde visie een ander ‘perspectief’ te creëren in de samenleving. Om dit te bereiken organiseren zij inspiratiemomenten om zo mensen met elkaar in gesprek te brengen rondom thema’s uit het leven. De visie van waaruit ‘Perspectief’ werkt, wordt gekenmerkt door ruimdenkendheid en een open en kritische blik op de hedendaagse samenleving. Daarbij worden wetenschap en mythische en spirituele verhalen als bronnen gebruikt. ‘Perspectief’ staat open voor zienswijzen van andere culturen, mensen, overtuigingen en levensstijlen. ‘Perspectief’ wil het gesprek daarover stimuleren. In het seizoen 2017-2018 organiseert Perspectief een viertal inspiratiemomenten. ‘Being a Michael Jackson Pilgrim’ is alweer de derde avond in een tot nu toe bijzonder goed bezocht programma.

Openbaring
Donderdag 22 februari is het de beurt aan Fardo Eringa, die in 2015 cum laude afstudeerde aan de RUG te Groningen. Zij won onlangs de IASPM/KVNM Popmuziek Scriptieprijs voor haar scriptie ‘Being a Michael Jackson Pilgrim: Dedicated to a Never-Ending Journey.’ Deze scriptie gaat over ‘Michaeling’; oftewel het in de voetsporen treden van Michael Jackson door middel van een pelgrimage om zo dicht mogelijk bij de geest van het idool te komen. Het zijn veelal vrouwen die na het overlijden van Jackson een openbaring hadden (‘awakening’ in hun woorden) en zich realiseerden wat Michael Jackson voor de wereld heeft betekend. Deze vrouwen zien het als hun taak in het leven om het humanitaire erfgoed van Jackson te incorporeren en soms zelfs te verspreiden.

De lezing vindt plaats in het ‘Huyscafé’ van Hotel-café-restaurant ’t Voorhuys aan De Deel 20 te Emmeloord en is van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname kost 10 euro, inclusief een consumptie. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar Jannes Bosker, perspectief.nop@gmail.com.