KAMPEN – Het was een ambitieus project. In twee jaar tijd de gehele Bijbel lezen én samen bespreken. Wie had daar zin in? Een groep van ruim vijfentwintig mensen, zo bleek. Zij lazen en bespraken de bijbel van voor tot achter. Onlangs kregen ze een ‘diploma’ om hun prestatie te omlijsten.

Veel mensen hebben het boek waarop het christendom is gebaseerd, nog nooit van A tot Z gelezen. Laat staan dat ze alles wat erin geschreven staat, hebben kunnen duiden. Daarom zijn de Verrekijkers twee jaar geleden het project ‘De Bijbel in twee jaar’ gestart. De Verrekijkers is het samenwerkingsverband van de Lutheranen en de Vrijzinnigen in Kampen; ruimdenkende geloofsgemeenschappen die open staan voor ieder mens dat zoekt naar zingeving en verdieping.

Nieuwe inzichten
Eind mei studeerden de cursisten af; maar liefst 25 mensen in totaal; mensen met uiteenlopende kerkelijke achtergronden, die gebroederlijk samen de Bijbel lazen en bespraken. Een deel van hen ging op de foto voor het ‘schoolgebouw’ Levensbron aan de Vloeddijk. De docenten waren drie theologen Anneke van der Velde (voorganger Vrijzinnigen), Rinus van Warven (voorganger Lutheranen) en Maarten Bondzio.

In circa veertig avonden werd de bijbel in twee jaar tijd van kaft tot kaft behandeld. De cursisten kregen huiswerk, lazen aaneengesloten passages en bespraken dit klassikaal. De drie docenten gaven iedere avond een voorbeschouwing door de context van ieder boek te duiden. Na lezing werden de stukken besproken en werden vragen erover klassikaal beantwoord. De cursisten waren gretig in hun honger naar kennis. Soms moesten vragen geparkeerd worden om de antwoorden tijdens een volgende bijeenkomst te kunnen geven. Ook waren er ‘openbaringen’ zoals dat Genesis, het eerste Bijbelboek, eigenlijk pas heel veel later dan andere Bijbelstukken werd geschreven. Dat schrijven gebeurde ook nog eens door diverse auteurs. Een belangrijk discussiepunt was ‘Hoe plaats je de Bijbelverhalen in de huidige tijd?’. Zo kwamen meerdere visies voorbij die tot nadenken stemden en nieuwe inzichten opleverden.

Foto: Rinus van Warven