Na eeuwen van vervangingstheologie, is sinds de tweede helft van de vorige eeuw in veel kerken een nieuwe wind gaan waaien. In tal van verklaringen is afstand genomen van de idee dat de Kerk de plaats van Israël zou hebben ingenomen. Maar bereikt dit nieuwe denken ook het grondvlak van de kerken?

Hier is nog een wereld te winnen, stelt inleider Bart Gijsbertsen (1951), predikant, consultant en auteur. ‘Hoe geef je in prediking en liturgie woorden aan die zelfstandige plaats van het Joodse volk als volk van God naast de Kerk? En wat heeft het ons te zeggen dat een groeiend aantal theologen zegt dat Jezus niet alleen een Jood was, maar nog steeds een Jood is? Doorgaans krijgen christenen hier weinig over te horen.’ Maar de Bijbel ‘Israël-loos’ blijven lezen, is volgens Bart uiteindelijk de dood in de pot.

Ontdekkingstocht
Bart Gijsbertsen schreef een tiental boeken. Daarin neemt hij de lezer mee in een fascinerende ontdekkingstocht: hoe gaat de Bijbel klinken als je de moeite neemt om, naast christelijke, ook naar Joodse stemmen te luisteren? Wat gebeurt er met de christelijke theologie als je beseft dat de Kerk in het jodendom wortelt? Barts boeken en lezingen worden wel omschreven als ‘Geloven met een Hebreeuws ijkpunt’.

De avond vindt plaats op 1 mei van 19.30 tot 21.00 uur in Levensbron.

Datum/Tijd: 01/05/2024 | 19:30 - 21:00 uur

Locatie: Levensbron