Voorganger Anneke van der Velde verlaat
vrijzinnigen voor kerken op geboortegrond

Voorganger Anneke van der Velde gaat Kampen verlaten. Per 1 maart treedt ze bij de Vereniging van Vrijzinnigen uit dienst. Ze gaat de samenwerkende PKN-kerken in Nieuw-Amsterdam Veenoord, Erica, Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht en Zwartemeer dienen. “Het was een goede tijd in Kampen. Ik heb hier echt een band opgebouwd.” Haar afscheidsdienst in Kampen vindt op zondag 25 februari vanaf 15.00 uur in de Sint Annakapel plaats.

Een concrete aanleiding om Kampen als voorganger te verlaten was er niet. Maar acht jaar leek haar voldoende. “Je moet ervoor waken te vergroeid te raken. De vereniging is op een punt dat de leden verder kunnen. Ik denk dat het goed is dat er in Kampen weer eens iemand anders voorgaat.” Anneke gaat terug naar de kerk in haar geboortestreek. “Ik ben er gedoopt, ik heb er belijdenis gedaan, ik ben er ooit getrouwd, mijn opa en oma zijn er vanuit begraven, mijn vader ook. Ik vind het wel mooi, zo aan het eind van mijn loopbaan, om te kijken of ik daar iets goeds kan betekenen.”

Spannende uitspraak
Na haar academische theologische studie werkte ze twintig jaar in de advies- en opleidingswereld. “Na die twintig jaar dacht ik: ik wil terug naar mijn oude liefde, de theologie. Ik ben toen eerst geestelijk verzorger in De Vogellanden, centrum voor revalidatie in Zwolle, geworden en toen ik de vacature in Kampen zag, heb ik gesolliciteerd. In de intrededienst zei ik: ‘Mijn aanwezigheid hier is geslaagd als ik een volle kerk weet te realiseren en als er vernieuwing komt’. Een spannende uitspraak, maar ik denk dat dit echt is gelukt.”

“Vrijzinnig Kampen gaat uit van haar eigen kracht. Er zijn Zondagen Anders gekomen, maar ook de gespreksgroepen en de uitstraling naar buiten zijn anders geworden. Er is een PR-functionaris gekomen. En ik mocht columns voor De Brug schrijven en zo laten zien wie wij zijn. Eerst door een briefwisseling met mijn dochter onder de noemer ‘ik geloof het wel’, later vanuit mijzelf. Ik heb door de jaren heen veel reacties op deze columns gekregen, en het heeft ook gemaakt dat veel mensen eens zijn gaan kijken bij de Vereniging, én er zijn blijven hangen”, vertelt ze. “Als de trouwe column lezers afscheid van mij willen nemen, zijn ze van harte welkom in de afscheidsdienst om 15 uur in de Annakapel, op 25 februari.”

Diversiteit
“Ik heb geprobeerd een eigentijds geluid te laten horen dat theologisch gefundeerd is. Mijn stokpaardje is dat theologisch gezien vrijzinnig zijn meer inhoudt dan een licht kerkdienstje. Het is blijven geloven in transcendentie, ook al heb je afscheid genomen van een God die in de hemel boven ons troont. Het is geloven dat God gebeurt tussen mensen, in de natuur, in kunst, in poëzie, in literatuur. Vrijzinnigheid hoeft niet te betekenen dat je afscheid neemt van religie en spiritualiteit.” Ze vindt het mooi dat in vrijzinnig Kampen diversiteit zo’n accent heeft gekregen. “Wij hebben mensen in ons midden die evangelisch, traditioneel en ruimzinnig geloven. Met respect voor elkaar. En andere leden geloven nergens meer in. Maar ze vinden het toch fijn om zo één keer per week bij elkaar te komen rondom die dimensie van geloven en spiritualiteit.” Kampen zal ze zeker gaan missen. “Ik vond het fijn dat mensen hier echt het gesprek aangaan. Dat ze zeggen: ‘je zei dat wel zo, maar dat beleef ik toch anders’.”

Download hier de uitnodiging (PDF)

Hier kun je parkeren! (PDF)

Download hier de liturgie van deze dienst

Datum/Tijd: 25/02/2024 | 15:00 - 16:30 uur

Locatie: Sint Annakapel