Lieve mama,

Dank voor de herinnering, ten eerste.

Wat betekent kerst voor mij?
Ik moet bekennen dat kerst voor mij de laatste jaren niet veel meer betekent dan kerkbezoek, all you need is love en gezellig eten met familie. Die gezelligheid zit vaak wel goed, maar ik kan me nog goed het jaar herinneren toen we met kerst uit eten gingen met Oma Geertje. Oma werd zenuwachtig van het restaurant en wilde, tot jouw ergernis, zo snel mogelijk weer naar huis. Die avond zijn we volgens mij geëindigd bij de Mac Drive met een happy meal.

Oma is vorig jaar overleden en met kerst mis ik haar energieke aanwezigheid wat extra. Met oma viel er altijd wat te beleven. Ook met kerst.

Maar buiten deze kerstbezigheden heeft kerst voor mij nooit een diepere sentimentele waarde gehad. Maar dit jaar is dat toch wat anders. Ik vertrek over een paar weken naar Caïro, de hoofdstad van Egypte om daar een semester Arabisch te gaan studeren. Het is wel bijzonder hoe zo’n uitzicht van weggaan mijn dagelijkse realiteit toch een beetje beïnvloedt. Ik word persoonlijk een beetje sentimenteel van dit vooruitzicht. Wat heb ik toch eigenlijk geweldige ouders denk ik de laatste tijd heel vaak. En ‘ik laat hier heel veel goeds achter’ is een andere gedachte die wel eens door mijn hoofd speelt. Dat zijn onzinnige gedachten, want binnen vier maanden ben ik weer terug. Bovendien gaan mijn vriendje en beste vriendin mee naar Caïro, dus zoveel laat ik in werkelijkheid helemaal niet achter.

Toch heeft kerst dit jaar om deze reden net wat meer betekenis en nostalgie in zich. Ik geniet dit jaar een beetje extra van onze enorme, weinig stijlvolle, maar wel kleurrijke kerstboom. De all you need is love kerstspecial maakte me bijna aan het huilen gisteren, en alle slechte kerstfilms lijken opeens best goed. En als jij mij na de kerstdienst, for old times sake, het kerstfeest van twee domme kindertjes wilt voorlezen, dan zal ik zeker niet klagen.

Misschien zorgt mijn aankomende vertrek naar Caïro ervoor dat de kerstgedachte dit jaar voor het eerst echt tot mij doordringt. Kerst kan een boel verschillende betekenissen voor verschillende mensen hebben. De geboorte van de zoon van God, vrede op aarde, licht in het donker. Naar Lesbos reizen om vluchtelingen op te halen.

Voor mij betekent kerst op dit moment, hoe waardevol het is om geliefd en geborgen te zijn. En dat ik altijd een thuis heb in Zwolle om naar terug te keren vanuit mijn studentenkamer in Utrecht, maar ook vanuit het verre Caïro in Egypte.

Veel liefs,
Geerke