Lieve Geerke,

Het is alweer even geleden dat ik je heb geschreven. De vakantie zat ertussen. In jouw laatste brief vertelde je dat je op fietsvakantie ging. Dat is allemaal alweer achter de rug; je bent alweer begonnen met je studie in Utrecht. Je vroeg me in je laatste brief ook hoe ik in deze zomerperiode mijn rust zou vinden. Ik heb ontspanning en rust gezocht door ook op vakantie te gaan. Samen met jou, naar Vlieland, maar ook naar Frankrijk en naar je zusje in Parijs.

Toch zou ik het wat schraal vinden, als ik mijn rust in het bestaan alleen van vakanties en weggaan zou moeten hebben. Volgens mij is het heel mooi als je in je drukke bestaan en in het volle leven toch een basis van rust en ontspanning kunt bewaren. Voor mij wordt die gevoed door mijn geloof. Deze week beginnen we in de Levensbron weer met het project ‘de Bijbel in twee jaar´. We zijn bij Prediker aanbeland. Een Bijbelboek waarin de naam van God niet heel veelvuldig wordt genoemd, maar waarin gefilosofeerd wordt over het bestaan. Heel erg relativerend. Prediker stelt de vraag welk voordeel ons ‘zwoegen onder de zon’ ons oplevert.
Generaties gaan, generaties komen, en de mens tobt wat af en bereikt niet veel… Dus, zegt Prediker, ‘eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn’. En: ‘beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind.´ Ik lees hierin dat de waarde van het leven niet is te vinden in het oeverloos en eindeloos doordenderen in activiteiten en verplichtingen. Natuurlijk moet je werken, studeren en zorgen voor de mensen om je heen. Ik denk dat God dat van ons vraagt. Maar juist vanuit het geloof voel ik ook het appel om al die dagelijkse beslommeringen te zien in het licht van de Eeuwigheid, en me te realiseren dat het leven een geschenk is waar ik niet overheen moet ploeteren, maar waarin ik rust moet zoeken om me te realiseren waar het eigenlijk over gaat in mijn leven, en dat ik het leven in alle drukte moet vieren.

Waar gaat het over in jouw leven, lieve Geerke? Je bent weer begonnen met je studies, je stort je weer in allerlei activiteiten in Utrecht… Wat is voor jou de leidraad in de dingen die je doet? Heb je dan iets aan de verhalen in de Bijbel?

Liefs!
Mama