Lieve Geerke,

Mooi dat je mee was, afgelopen zondagmorgen naar de dienst in de Levensbron! Ik vind het toch heel fijn als je mee gaat naar de kerk. Al begrijp ik natuurlijk best dat kwart over tien voor studenten op zondagochtend een hopeloze tijd is..

Maar afgelopen zondag was je mee. In de auto, op weg naar huis, hadden we het over de muziek in de film ‘Les Misérables’. Ik had een deel van de film laten zien in de kerkdienst. Het deel waarin de bisschop de hoofdpersoon –Jean Valjean- niet veroordeelt omdat hij zilver van hem heeft gestolen, maar hem juist nog meer aanbiedt dan hij heeft meegenomen. Ik vond dat zo’n mooie illustratie van wat Jezus zegt in Mattheus 5: als iemand je op je rechterwang slaat, keer hem dan ook de linker toe…

We kregen het over hedendaagse muziek, film en kunst en hoe die net zoals de teksten in de Bijbel geïnspireerd kan zijn. Dat je er iets van God doorheen ziet schijnen. Dat je – zoals in de film les Misérables – opeens heel helder ziet: zò heeft Jezus het bedoeld.

Binnenkort is het weer Kerst. In de aanloop daar naartoe gaan we weer een gezamenlijke Top 2000 dienst in de Lutherse kerk organiseren. Vorig jaar hebben we mensen gevraagd hun favoriete popsong in te dienen, en mensen konden ter plekke hun keuze toelichten. Popliedjes waarin je iets van God of Jezus voelt doorklinken. Of waarin je je geloof heel goed vertaald hoort, door de tekst of de melodie. Dat gaf een prachtige oogst! Mij is vooral de song van Leonard Cohen bij gebleven: ‘Going home’.

Going home

Without my sorrow
Going home
Sometime tomorrow
Going home
To where it’s better
Than before

Going home
Without my burden
Going home
Behind the curtain
Going home

Without the costume

That I wore.

Luister het maar eens op YouTube. Prachtig. En het verwoordt voor mij heel goed het vertrouwen dat ik na de dood ergens zonder zorgen thuis mag komen. Ergens waar het beter is dan hier. Maar zo waren er meer mooie inzendingen tijdens onze Top 2000 dienst vorig jaar. Ramses Shaffy met ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’, Led Zeppelin met ‘Stairway to heaven’…

Wat is voor jou een songtekst waarin je iets van religiositeit beleeft? Waarin je misschien God hoort doorklinken, of woorden van Jezus in een eigentijds jasje hoort? Of misschien wel gewoon een popsong waarin voor jou een diepe levenswijsheid doorklinkt? Wat zou jij inzenden voor onze Top 2000 dienst? En hoe zou je je inzending toelichten? Ik ben benieuwd!

Liefs!

Mama