‘Kerkdiensten zijn saai’. Het is een veelgehoorde klacht. Niet bij De Verrekijkers. Zij brengen binnenkort weer de Top2000 in de kerk. Welke muziek tijdens de dienst op zondagmiddag 17 december – afgewisseld met mooie teksten ter overdenking – zal worden gedraaid, bepaal jij. Doe mee met het selecteren van de liedjes en maak een enerverende spirituele belevenis mee!

‘Na de vorige keer was er maar één belangrijke conclusie te trekken’, vertelt Rinus van Warven, voorganger van de Lutheranen en de mede-organisator van dit mooie evenement. ‘Wat is er toch een ongelooflijke kwaliteit in de popmuziek te vinden die probleemloos in de kerk gebruikt kan worden.’ Vanwege deze constatering, én vanwege het grote succes, organiseren De Verrekijkers ook dit jaar weer een Top2000 en wel op zondagmiddag 17 december. ‘De Verrekijkers’ is de naam voor het samenwerkingsverband tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Deze samenwerking krijgt ieder jaar meer vorm en inhoud en komt tot uiting in het gezamenlijke programma voor mensen met belangstelling voor verdieping.

Eigen wensen

De viering bestaat uit spirituele teksten afgewisseld met popmuziek. Van Warven: ‘In veel popmuziek komen thema’s voor die ook in de kerk besproken worden. We hebben veel geleerd, maar vooral genoten van de eerste Top-2000-viering die in december 2016 werd gehouden. Veel mensen stuurden hun eigen wensen met betrekking tot teksten en muziek in. Daardoor werd het een viering die door ons allen werd gedragen. Kortom: het was een van de meest interactieve spirituele bijeenkomsten van het seizoen.’ Het idee van de Top2000-kerkdiensten is bedacht door dominee Kaj van der Plas (Eelde-Paterswolde) en dominee Fred Omvlee (Marine en MijnKerk.nl). Deze laatste zegt: ‘Popmuziek is een sterke drager van emoties en herinneringen en verdient een plaats in de kerk. De Bijbel staat vol soul in de Psalmen, blues in de klaagliederen, lovesongs in het Hooglied, gospel in de evangeliën en rock ’n roll in Openbaring’.’

Twaalf popsongs
‘We gebruiken een vorm die qua opbouw niet veel zal verschillen van een gewone viering’, vertelt voorganger Van Warven. ‘Het zal een afwisseling van tekst en muziek zijn. Popsongs, in dit geval. Ook is het qua presentatie heel anders. Er wordt gebruikt gemaakt van geluidsapparatuur, scherm en beamer. En wie weet komen er wel artiesten die ons live met een mooi lied verrassen!’ Tijdens deze speciale dienst zullen er een twaalftal nummers ten gehore worden gebracht.
Mensen die tijdens de dienst aanwezig willen zijn, worden opgeroepen om hun ultieme song(s) door te geven. ‘Zet bij ieder lied ook waarom dit zo speciaal voor je is en wat het met je doet. Wij zullen je ook vragen om deze zeer korte motivatie – van hooguit een minuut – tijdens de dienst te benoemen’, vertelt Van Warven. ‘Ik nodig een ieder uit aanwezig te zijn en dit nieuws ook te delen met familie en vrienden, zodat ook zij deze nieuwe vorm van spiritualiteit met ons allen kunnen delen.’

Opgave van je aanwezigheid en (meerdere) song(s) plus motivatie kan via de mail naar info@rinusvanwarven.nl. De dienst vindt plaats in de Lutherse Kerk aan de Burgwal in Kampen op zondag 17 december, 15.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro.