‘De Verrekijkers’ organiseren ook dit seizoen weer een viertal ‘Zondag Anders’ diensten. ‘Geen kerkdiensten waarbij het geloof voorop staat, maar momenten van bezinning waarbij het draait om onszelf en onze eigen ervaring’, aldus Anneke van der Velde, die als voorganger van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder de ‘Zondag Anders’ diensten leidt. De eerste dienst is zondagochtend 12 november in Levensbron aan de Vloeddijk.

‘Deze eerste keer zoomen we in op ‘wijsheid’. Wat is levenswijsheid? Moet je daar oud voor zijn? Hoe boor je de wijsheid in jezelf aan?’ aldus Van der Velde, die de ‘Zondag Anders’-dienst omschrijft als ‘een bijeenkomst met bezinning, gesprek, muziek en delen van ervaringen’.

De mens centraal
‘Tijdens de ‘Zondag Anders’ bezinnen we ons op levensthema’s, zonder religie of geloof als eerste uitgangspunt te nemen. Natuurlijk kan het wel aan de orde komen, maar we beginnen bij onszelf en onze eigen ervaring. We lezen, luisteren, zingen en praten met elkaar,’ aldus Anneke. ‘Ik wil deze speciale zondagen van dit seizoen besteden aan ‘deugden en levenskunst’, uitgaande van de vier klassieke, of kardinale, deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, matigheid en moed.’

Deugden
Tijdens de eerste ‘Zondag Anders’ bijeenkomst op 12 november gaan de Vrijzinnigen na hoe deugden in ons leven een rol spelen. ‘Zijn deugden hetzelfde als goede eigenschappen? Hebben deugden te maken met geluk? Wanneer leid je een deugdzaam leven? Welke deugden zijn voor jou belangrijk? Waar haal je de inspiratie vandaan om juist die deugden na te streven?’ zo vertelt Anneke. ‘We kijken naar de oorsprong van het denken over deugden en de sporen die deugden hebben nagelaten in de filosofie, godsdienst, kunst en literatuur. We bespreken hoe bezinning op deugden kan leiden tot een eigentijdse levenskunst.’

Wijsheid
Tijdens de eerste dienst zal de nadruk liggen op de deugd ‘wijsheid’. Vragen die aan de orde komen, zijn: Wat is levenswijsheid? Moet je daar oud voor zijn? Hoe boor je de wijsheid in jezelf aan?
De andere diensten zullen plaatsvinden op 18 februari 2018 (rechtvaardigheid), 8 april 2018 (matigheid) en 8 juli (moed). Tijdens deze speciale diensten, die bewust geen religieuze achtergrond hebben, is iedereen van harte welkom. Alle diensten vinden plaats in de Levensbron aan de Vloeddijk 62. De eerste dienst is op zondag 12 november vanaf 10.15 uur.